Kategorier
Uncategorized

Mitt første blogginnlegg

Digitale forretningsmodeller og Verdinettverk

– en disruptiv og miljøvennlig innovasjonsbevegelse

The reinvention of traditional market behaviors – renting, lending, swapping, bartering, gifting – through technology, taking place in ways and on a scale not possible before the internet”.

— Rachel Botsman (2015)

Dette er mitt første blogginnlegg, vi ble oppfordret til å skrive om noe man fattet ekstra interesse for for den første uken. Naturlig nok for meg som studerer forretningsutvikling var dette de digitale plattformene og de digitale forretningsmodellene, altså de nye måtene å utvikle og drive bedrifter på digitalt, ved å bruke overskuddressurser i samfunnet. Og det som stimulerer den mye omtalte delingsøkonomien vi fort beveger oss inn i. En disruptiv og miljøvennlig innovasjonsbevegelse.

Vi snakker altså om bedrifter som f.eks. AirBnb og Uber som leier ut biler og leiligheter uten å eie en eneste bil eller leilighet. Og På fagspråket kalles disse digitale bedriftene et Verdinettverk fordi verdien bedriften skaper for kunden er i hovedsak nettverket, altså klienter eller kunder som er sammen, ønsker å kobles sammen, eller er avhengige av å kobles sammen. Bedriften betjener altså kunder/klienter på begge sider av markedet, og etablerer trygge og pålitelige systemer for kontraktstyring, transaksjoner og forsikring.

Logikken baserer seg på at gjennom digitale tjenester kan hvem som helst dele eller leie eiendom, bil, kunnskap, kompetanse, tid eller penger. Man skal altså ikke trenge å eie noe, så lenge man får tilgang til ting man trenger på en kjapp og enkel måte. Både billigere, tryggere og mer bærekraftig enn de å eie sitt eget.

Les gjerne mer på teknologirådet: https://teknologiradet.no/wp-content/uploads/sites/105/2018/04/Saken-forklart_Delingsokonomien.pdf

Kategorier
Uncategorized

Erfaringer fra å etablere nettbutikk. Tips og triks

Erfaringer og tips fra det prosessen ved å lansere vår egen nettbutikk.

Etter å ha startet vår egen nettbutikk og reflektert over dette har vi tenkt å dele erfaringer og tips om hva vi mener er de viktigste prinsippene for å overleve og blomstre på det digitale markedet i konstant endring.

Første bud i prosessen vil være å fastslå en strategi. Den trenger ikke være lang og tung på tekst, her er det hensiktsmessig med en konkret visuell forklaring som er lett å huske, forklare og forstå. Den beste modellen jeg har funnet er business model canvas (BMC).

Det kan du lære mer om på denne videoen til «Strategyzer» på Yotube:

Videre i strategien er det lurt å fastslå en «North Star Metric» eller en polarstjerne som en ønsket destinasjon for skipet du og mannskapet ditt skal styre. Denne tilnærmingen går ut på at alle klart vet hvor skuta skal ende opp, men at hvert teammedlem har like mye tillit og makt til å ta valg på veien for nå målet. Derfor er teamet utrolig viktig.

For å kartlegge omverdenen er det viktig med en analyse. Swot -analyse er den vi vil anbefale. Les mer her: https://www.flexify.no/blogg/swot-analyse

Når destinasjonen er fastslått og det er lagt en slagplan (strategi) for hvordan det ser ut til at dere skal nå målet på dette tidspunktet gjenstår det å jobbe smartest mulig. (Underveis vil nye utfordringer, erfaringer og informasjon endre veien deres mot målet.)

Da vil mitt første tips være å adaptere et «Growth hacking mindset». Dette handler i bunn og grunn om å være et resultat fokusert team som er hinsides sulten etter vekst. Basert på hacking fremfor å følge tradisjonelle veier mot målet. Hacking vil si å lære av testing. Altså eksprimentere, adaptere og implementere for å finne «snarveier» i tradisjonell bedrifts-bygging og -styring. Nøkkelpunkter ved dette mindsettet er:

  • Fart fremfor perfeksjon
  • Være åpen for alternative problemer som kan være grunnen til treg vekst
  • Være åpen for alternative løsninger
  • Data-drevne valg fremfor magefølelse
  • Digital intelligens

Siden du har klikket deg inn her går jeg utifra at du sitter med et unikt konsept til en nettbutikk. Da er «Growth hacking mindset» viktig fordi du og teamet ditt vil møte mange unike og vanskelige utfordringer. Da er mindsetet viktig fordi:

  • Man må ha et åpent sinn til utfordringer
  • Som vil gjøre at dere kan overvinne utfordringene kjappere
  • For å gjøre dette må dere lære nye evner og verktøy
  • Som igjen gjør at dere kan ta kjappere steg som bedrift

Lær mer om «Growth hacking marketing» her:

Når overordnet strategi er fastslått og «mindset» er implementer for å skape en bedriftskultur basert på vekst og innovasjon er det på tide å finne ut hvordan man skal markedsføre for å tiltrekke seg kunder. Nøkkelordet her er å tiltrekke seg kunder og ikke pushe produktet på kunder. Tipset i denne delen av prosessen er å implementere enn «inbound marketing» tilnærming til det hele. Andre markedsførings-tips som burde undersøkes mer er: SEO, SEM og Epost-markedsføring.

For å prøve å forklare det enkelt så handler det om å se på bedriften som en sol i et stort solsystem med mye støy og romskip som flyr alle veier for å få med seg mest mulig. Gjennom strategien har vi funnet hvilke «romskip» vi vil tiltrekke oss og gjennom «growth hacking» skal vi ha testet oss frem til å forstå mest mulig av hva som tiltrekker, underholder, inspirerer og informere disse menneskene. «Inbound marketing» baserer seg da på å pøse på med «content marketing» eller innholdsproduksjon som har stor opplevd kundeverdi for kundene. Betjene, hjelpe og støtte de for å bygge en sterk kunderelasjon også selge de produkter som løser problemene deres.

Lær mer om Inbound marketing her:

For å oppsummere kan vi si at alt handler om å være endringsdyktige, nysgjerrige og sultne for utnytte de hyppige endringene i markedet. Det handler om å bli ekspert på hvem du skal kommunisere og knytte relasjon til. Hva som tiltrekker, trigger, underholder, imponerer, demotiverer og irriterer kundene dine for å få de inn i bane rundt «sola» som er bedriften din og passe på at enhver interaksjon med bedriften gjør at de sitter igjen med en god følelse og et ønske om mer, slik at de blir værende og tar med vennene sine.

Kategorier
Uncategorized

Hvordan vi lærer best.

Våre beste metoder for å tilegne seg fagrelatert kunnskap

Kategorier
Uncategorized

Etablere en nettbutikk på 30 dager – helt uten erfaring.

Er du interessert i å åpne en nettbutikk, men tror det kommer til å ta mye ressurser og tid? og usikker på om du har nok erfaring? I første forelesning av E-varehandel møtte vi Ola og Marius. De delte erfaringer og kunnskap med oss om hvordan de åpnet en nettbutikk på 30 dager, helt uten erfaring. I dette blogginnlegget skal jeg dele med dere hva jeg lærte og syns var ekstra interessant. 

Det viktigste jeg lærte var å fokusere på den digitale markedsføringen. Utnytte de riktige kanalene og få algoritmene til å jobbe for deg. Forstå den digitale markeds matrix’en og være tilstede på kryss av plattformene kundene våre er på. Ola og Marius angret på at de ikke hadde brukt Google ADS fra start, fordi Google ADS er et veldig bra hjelpemiddel for å øke synligheten og trafikken på nettbutikken din. Les mer om hvordan du kan sette opp google ads for din nettbutikk her: https://inevo.no/blogg/google-ads-for-nybegynnere/ . Det Ola og Marius hadde brukt var annonser i Facebook Business Manager, som gjør at man kan markedsføre på tvers av instagram og facebook. Facebook Business Manager funket bra for gutta i Brisen AS og er absolutt et verktøy man burde bruke for å øke synlighet og trafikk på nettbutikken. INEVO har også publisert fem grunner til at man burde bruke Ads på instagram.

Kilde: https://inevo.no/blogg/kom-i-gang-med-instagram-annonsering/

Ola og Marius testet også ut influencere og mikro-influencere, noe som funket bra for de. Influencere er en veldig god strategi for å markedsføre mot ungdommer og unge voksne i dag, men kan ofte være mer komplisert og kan være dyrt om man ikke har kontakter. Ola og Marius brukte kontakter de hadde og holdt kostnadene nede med å betale de med “merch”. Influencere kan ofte ta dyrere betalt enn det man tjener på markedsføringen. Dette kombinert med at man må finne en influencer som passer imaget til nettbutikken, vårt segment, de eksisterende kundenes oppfatning av nettbutikken og hvor følge basen til influenceren vil være interressert i produktene våre. https://www.mytotalretail.com/article/study-influencer-marketing-is-how-retailers-can-reach-millennials/

Noe annet Ola og Marius angret på når de etablerte nettbutikk var at de ikke tracket kundene og aktiviteten tydelig nok fra starten. Her er det lurt å bruke Google ads og facebook pixel for å tracke på tvers av kanalene jeg anbefaler dere å bruke, fordi de er godt egnet til forskjellige ting og fordi desto mer info man klarer å innhente til analysene dine desto bedre. Grunnen til dette er at det er flere trinn på veien fra å se en annonse og komme inn på nettbutikken. Facebook vil som regel tracke det tilbake til facebook, men sliter med å avklare punktene på veien. Noe som vil være viktig for nøyaktig analyse. Google analytics er god på å tracke steg på veien, men vil slite om man samhandler med en annonse på facebook på telefonen også bytter enhet til facebook på f.eks. datamaskin. Dette er facebook pixel flinkere til å tracke. Derfor må du bruke begge for å faktisk forstå hva som foregår før konverteringene.

Ola og Marius tipset om å bruke shopify som plattform for nettbutikken, noe som jeg er helt enig i. Det er en enkel og kjapp måte å få opp en nettbutikk som ser profesjonell ut. Det er også relativt billig og man kan prøve seg gratis i starten. Ola og Marius tipset også om noen verktøy man kan linke til shopify som er gratis i en periode; Mailchimp og Bonjoro, hvor man kan teste hva slags effekt personalisert markedsføring via mail har på kundegruppen sin.

Vi kan konkludere med at markedsføring og innhenting av data på tvers av plattformer er ideelt for å for å ha full oversikt over trafikk og salg gjennom nettbutikken vår. Om man bruker shopify er det mange gratis perioder på verktøy hvor man kan teste ut hva slags effekt de har på kundegruppen man prøver å treffe. Har man kontakter som er influencere er det lurt å bruke de; (alle kontakter man har er lure å bruke for å få en nettbutikk til å være likvid).

Kategorier
Uncategorized

Nettverkseffekter

Nettverkseffekter er kort forklart et begrep som definere fordelene som oppstår for eksistrende brukere av et nettverk når en ny aktiv deltaker. Det blir somregel brukt på digitale plattformer som bruker verdikonfigurasjonen «verdinettverk» dette vil si at verdien til produktet avhengiger av hvor mange noder nettverket er bunnet sammen av.

Illustrasjon av nettverkseffekter ekspansjonelle vekst i forbindelser.

Vi kan f.eks. se for oss finn.no, plattformen hadde ikke hatt særlig verdi om det var 5 medlemer med 10 forbindeler. Men med så mange medlemmer finn har nå er det absolutt det beste alternativet for å selge ting fordi nettverkseffektene gjør at man når ut til flere.

Kategorier
Uncategorized

BMC – Business Model Canvas

Business model canvas er et verktøy som gjør det lettere å ha oversikt over alle nøkkelaspekter ved bedriften man holder på å starte opp eller styrer. En slik enkel oversikt gjør at man letter kan vite eller finne ut hva man skal gjøre til enhver tid.

Jeg har valgt å ta for meg musikktjenesten Spotify for å gi dere et kjapt innblikk i hvordan business model canvasen fungerer.

Forslag til BMC for spotify

Nøkkelpersoner er en viktig ressurs. Her har jeg satt opp plateselskap, artister og investorer som nøkkelpersoner. Aktivitetene spotify fokuserer på internt, er å holde musikken oppdatert til enhver tid, utvikling av mer brukervennlig plattform og sterk fokus på markedsføring av ny musikk. For å kunne drive en virksomhet av så høy verdi avhenger dette av flinke ansatte, et sterkt varemerke, og ikke minst selve musikken. 

Som alle andre virksomheter har Spotify utgifter. Lisenser, lønn og teknologi er noe som alltid vil være en utgift for spotify som en virksomhet. Verdiforslag er det spotify tilbyr til kunden, her har vi bredt av utvalgt av spesialdesignet spillelister etter humør og aktivitet, sosial lytting og gratis streaming av lovlig musikk. At kunder har en relasjon til spotify sin plattform er viktig, derfor brukes personlig spillelister, oversiktlig plattform, bredt utvalg, billig og relasjon på tvers av plattformer som nøkkelelementer i relasjonsbyggingen til spotify. Kanaler spotify bruker for å nå ut til kundene er både PC og mobilapplikasjoner, nettside og på tvers av plattformer. Kundesegmentet retter seg mot er massemarkedet. Dermed vil inntektskildene være kunder som betaler for premium-abonnement og reklame. 

videoforklaring av BMC. Kilde: youtube.com

Kategorier
Uncategorized

AI – Intelligente maskiner

Kunstig intelligens, en utrolig bred teori og teknologi med mange underteknologier som kan implementeres i alle felt i arbeidslivet. Når man snakker om kunstig intelligens tenker de fleste på maskiner og roboter fra filmer som kan lære opp seg selv og hverandre og som på kort tid utvikler en «superintelligens», egen vilje og bevisshet som er fientlig mot mennesker. Mange har også en frykt for at AI vil ta stadig flere arbeidsplasser, men realiteten er at maskinene vil ta flere «uviktige» jobber og derimot hjelpe menneskene med komplekse oppgaver og gi menneskene mer tid til å gjøre kreative oppgaver og tenke på mer komplekse løsninger. menneskene vil også få kortere arbeidsdager, noe som viser seg å gi bedre livskvalitet, bedre arbeidsmoral og mer kvalitet i arbiedet når man først er på jobb.

Mennesker har alltid utrykket frykt om den usikre fremtiden og dermed tatt forbehold.

Fagfolk blir ikke enige om noen definisjon for kunstig intelligens, men en definisjon kan være at kunstig intelligens er en maskin som kan utføre oppgaver som tidligere var forbeholdt mennesker. Og kan deles inn i to hovedfelt; Kunstig intelligens som fagfelt og alle de spesifikke teknologiene som stammer fra hodetfeltet.

Eksempler på oppgaver AI kan gjøre i dag er visuell persepsjon, talegjenkjennelse, beslutningstaking i usikre situasjoner, læring og oversettelser, osv.

I fremtiden kan AI implementeres på tilnærmet alle prosesser og effektivisere de mye mer enn mennesker klarer å se for seg. Rett og slett fordi de har en såpass ekspansonell læringskurve.