Kategorier
Uncategorized

Mitt første blogginnlegg

Digitale forretningsmodeller og Verdinettverk

– en disruptiv og miljøvennlig innovasjonsbevegelse

The reinvention of traditional market behaviors – renting, lending, swapping, bartering, gifting – through technology, taking place in ways and on a scale not possible before the internet”.

— Rachel Botsman (2015)

Dette er mitt første blogginnlegg, vi ble oppfordret til å skrive om noe man fattet ekstra interesse for for den første uken. Naturlig nok for meg som studerer forretningsutvikling var dette de digitale plattformene og de digitale forretningsmodellene, altså de nye måtene å utvikle og drive bedrifter på digitalt, ved å bruke overskuddressurser i samfunnet. Og det som stimulerer den mye omtalte delingsøkonomien vi fort beveger oss inn i. En disruptiv og miljøvennlig innovasjonsbevegelse.

Vi snakker altså om bedrifter som f.eks. AirBnb og Uber som leier ut biler og leiligheter uten å eie en eneste bil eller leilighet. Og På fagspråket kalles disse digitale bedriftene et Verdinettverk fordi verdien bedriften skaper for kunden er i hovedsak nettverket, altså klienter eller kunder som er sammen, ønsker å kobles sammen, eller er avhengige av å kobles sammen. Bedriften betjener altså kunder/klienter på begge sider av markedet, og etablerer trygge og pålitelige systemer for kontraktstyring, transaksjoner og forsikring.

Logikken baserer seg på at gjennom digitale tjenester kan hvem som helst dele eller leie eiendom, bil, kunnskap, kompetanse, tid eller penger. Man skal altså ikke trenge å eie noe, så lenge man får tilgang til ting man trenger på en kjapp og enkel måte. Både billigere, tryggere og mer bærekraftig enn de å eie sitt eget.

Les gjerne mer på teknologirådet: https://teknologiradet.no/wp-content/uploads/sites/105/2018/04/Saken-forklart_Delingsokonomien.pdf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s